HORIZONTE DE SUCESOS. O CÓMO ESCAPAR A LA FUERZA GRAVITACIONAL MASIVA DEL AGUJERO

Projecte en desenvolupament

Quan vaig anar per primera vegada al Fossar de la Pedrera, no vaig sentir res. L’asèptica catifa d’herba que s’estenia davant meu m’impedia connectar amb el dolor. De manera pertorbadora, la imatge em remetia a un bucòlic pícnic d’estiu. Només en veure les poques làpides que, amuntegades a un racó, resistien les embranzides del mur de pedra al fallir-se, vaig poder començar a pensar en les històries allà sepultades. 

S’anomena “Horitzó de successos” a la frontera imaginària que enbolcalla els forats negres. Tot i ser imperceptible, suposa un punt d’inflexió. Es tracta d’un lloc de no retorn on tot allò que el travessa queda atrapat i engolit per la força gravitacional massiva del forat. Ni tan sols la llum escapa. Per això, tot el que cau de l’altre cantó es torna invisible, obligant a una observació i estudi d’aquests fenòmens de manera indirecta basada en l’anàlisi de les reaccions i efectes que produeixen en els satèl·lits que els orbiten. 

El Fossar comparteix amb aquests objectes astronòmics vàries analogies, formals però també simbòliques. Davant l’opacitat i el silenci que desprèn, donat que ja no queda ni la seva forma original ni accés al seu contingut, la Fossa esdevé un punt cec a l’univers, la comprensió de la qual queda relegada a un escrutini d’espais, estructures i arxius materials i immaterials connectats amb ella, els quals ens permeten donar llum a una imatge perduda. Això m’ha portat a elaborar un mapa de punts cecs a Barcelona i altres municipis conformant una constel·lació, cada cop més extensa de territoris, vides i edificacions que es relacionen amb els cossos desapareguts dins aquest forat. Tanmateix, el procés implica endinsar-se en altres memorials que al seu torn poden ser analitzats i questionats, provocant una reacció en cadena.

Actualment el projecte es troba en fase de desenvolupament si bé s’han realitzat algunes aproximacions a diferents espais i tentatives plàstiques que, a dia d’avui, es cataloguen en fases.

La «Fase 1, fossa» es compon d’una peça mural on s’escaneja fotogràficament el sòl que amaga els cossos al fossar per tal de fragmentar-lo i generar els nínxols o tombes de les quals se’ls va privar als enterrats en aquest espai.

Aquesta peça s’acompanya d’un vídeo realitzat a la Platja del Fòrum, antic Parapet, on es van afusellar a més de 1.700 republicans. Col·locats en fila a la vora del mar, el so de les onades els van acompanyar durant els seus darrers minuts de vida mentre veien el sol sortir a l’horitzó.

La «Fase 2, fòssil» es trova en estat d’investigació i vol indagar sobre l’espai avui ocupat pel Museu de Ciències Naturals de Barcelona, més conegut com Museu Blau, indret antigament ocupat pel Castell de les Quatre Torres, utilitzat com a presó pel règim franquista fins al 1952 i on de manera sistemàtica s’afusellaven a cossos que posteriorment eren enterrats al Fossar.

Deja una respuesta

Introduce tus datos o haz clic en un icono para iniciar sesión:

Logo de WordPress.com

Estás comentando usando tu cuenta de WordPress.com. Salir /  Cambiar )

Foto de Facebook

Estás comentando usando tu cuenta de Facebook. Salir /  Cambiar )

Conectando a %s

Este sitio usa Akismet para reducir el spam. Aprende cómo se procesan los datos de tus comentarios.